10 jaar Stoemp!

VI.BE
5 min readDec 2, 2019

--

Stoemp!, het Brussels Caféconcertencircuit van Poppunt, vierde dit jaar zijn tiende verjaardag met twee seizoenen vol speciallekes. Al 10 jaar lang zet Stoemp! jong muzikaal talent en grote namen op een podium in authentieke Brusselse cafés. Dé manier om onze hoofdstad op een andere manier te (her)ontdekken. Hieronder nemen we je mee doorheen het goedgevuld jubileumjaar.

Voorjaar 2019: Een exclusief vinylalbum, curatoren en parkconcerten

Affiche voorjaar 2019

Een exclusief vinylalbum

Het ankerpunt in het voorjaar was de lancering van BXL NEST, een uniek vinylalbum met elf onuitgegeven tracks over het Brussel van vandaag. De grootste en meest diverse artiesten uit Brussel én Vlaanderen zijn erop te horen, vaak in onuitgegeven samenwerkingen.

BXL NEST met o.a. Angèle, Arno, Refugees For Refugees, Jaune Toujours & Brussels Philharmonic en Black Flower
De Morgen, 10/04/19

BXL NEST, een productie van KunstMest, werd op 2 mei voorgesteld in de Beursschouwburg. Het op hol geslagen jazzcollectief BeraadGeslagen — ook te horen op de plaat — maakte van die lancering een feestje. De fysieke plaat verscheen verder in beperkte oplage en werd verdeeld naar jeugdhuizen, lokale cultuurdiensten en de voornaamste Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

Curatoren

Met Diane curates, ET!KET Records, Kiosk Radio, Sentimental Records, JhMj DAR en Lowkey Radio kregen de meest relevante Brusselse spelers in het voorjaar vrij spel. Zij cureerden vijf Stoemp!-avonden, waarop onder meer soul, hiphop en trap (Miss Angel, IKRAAAN), noise en shoegaze (El Yunque, Sunflower), en elektronische beats (UM!, Mambele) de revue passeerden. Stoemp! als beste illustratie van de Brusselse rijkdom aan muziekscenes.

Parkconcerten

Als kers op de taart werd er echte stamppot geserveerd aan de guinguettes, dé up-and-coming hotspots in de groene longen van Brussel. De jonge soul- en jazzpopartieste Ana Diaz speelde een thuismatch in Bar Eliza in het Elisabethpark, de romantische lo-fi indie van Denali Wrench voorzag het Park van Vorst van een geknipte soundtrack en in de kiosk van het Warandepark gaf Stoemp! een podium aan elektronisch Brussels talent.

Uiteraard konden op een feesteditie ook de vaste waarden van Stoemp! niet ontbreken. In de Monk vond het allereerste Stoemp!-concert ooit plaats — in het voorjaar ontving het café het veelgeprezen indie-duo The Antler King. In Café Merlo wist Stoemp! met Vito dan weer de Vlaamse Kurt Vile te strikken en Le Coq vormde het decor voor een intiem concert van de Nederlandstalige luisterpopband Mortier. Ook op het programma: een optreden van het Brusselse Commander Spoon in het oer-Stoemp!-café Kafka (herdoopt tot KFK Hope).

Najaar 2019: Eclectisch programma, buitengewone caféconcerten en XXL slotfeest

Affiche najaar 2019

Aansluitend op het voorjaar, trakteerde Stoemp! op een reeks speciale concertavonden, van een te winnen huiskamerconcert over concerten in pop-up cafés tot een XXL-Stoemp!.

“Ik heb het geluk gehad er te mogen spelen, op Stoemp!”

Zwangere Guy

Stoemp! in Wonderland

Hét hoogtepunt van het najaar was het Stoemp! in Wonderland-feest op 18 november in Beursschouwburg. Op de tonen van een deluxe gelegenheidsband sloot Stoemp! samen met Radio 1 het feestjaar in schoonheid af. De volledige drie uur durende show was te horen op de radio. Zo bouwden we een brug van Brussel naar de Vlaamse huiskamers. De band bestond uit unieke combinaties van frontmannen en -vrouwen die ooit op Stoemp! speelden en ondertussen uitgroeiden tot gevestigde waarden. De line-up bestond uit niemand minder dan Marble Sounds, Hydrogen Sea, Tristan, Douglas Firs, The Antler King, IKRAAAN, Nathan Daems, Echo Beatty, Mooneye, Aarde Aan Daan en Charlotte Adigéry (dj-set).

Jarig x 3

Niet enkel Stoemp! verjaarde trouwens, maar ook Poppunt zélf. Speciaal voor het 20-jarig bestaan van Poppunt trok Stoemp! op woensdag 23 oktober i.s.m. De Casino naar de bakermat van Poppunt — ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas. Zo bouwde Stoemp! on tour opnieuw een brug tussen muzikaal Brussel en een bruisende stad en scene in Vlaanderen. In ’t Hemelrijk deelde lokale held Philemon het podium met Brussels indietalent Barely Autumn. Om de uitwisseling compleet te maken stonden beide artiesten ook samen geprogrammeerd in Monk in Brussel.

Alsof we nog niet genoeg te vieren hadden, blies ook Brussel Brost dit jaar tien kaarsjes uit. Daarom hostte Stoemp! twee campusconcerten als opwarming voor het échte openingsfeest voor Brusselse studenten. Jazzrocktrio Ventilateur en de rijzende hiphopster Chibi Ichigo trapten zo het Stoemp! seizoen af in LUCA School of ARTS en Erasmushogeschool Brussel. Tijdens Brussel Brost zelf kon je terecht aan de Stoemp! Café-stage voor optredens van Borokov Borokov, ECHT!, JazzDee en Tuk Tuk Thailand.

Eclectische geluiden op uitzonderlijke locaties

Ook de pop-up van het legendarische Schaarbeekse volkscafé ‘Aux Trois Rois’ vormde het decor van een Stoemp!-concert. Het Brusselse Azmari voorzag er het Alles Es Just Festival van Ethiopische grooves, afrobeat en oosterse klanken. In het iconische Café Des Halles draaide Bloom Hill-dj Kreshik een 3h-set en nam latin jazzcollectief Compro Oro je mee op een naar eigen zeggen “psychedelische underground roadtrip naar Afrika, het midden Oosten en Amerika”. In PILAR cureerde het Brussels collectief Stadskanker een Stoemp!-avond vol (sludge)metal waarbij Wiegedood, Penus, Youff & 30.000 Monkies je de donkerste hoeken van het gloednieuwe kunstencentrum deden ontdekken.

Pieter-Paul Devos in de huiskamer van Hannes

Tot slot beleefde Brusselse muziekliefhebber Hannes de Stoemp!-avond van zijn leven en daar hoefde hij zelfs de deur niet voor uit te gaan. Stoemp! gaf namelijk samen met powered-by-partner Lotto een exclusief huiskamerconcert weg. In Molenbeek kwam Pieter-Paul Devos (Raketkanon, Kapitan Korsakov) zijn prachtige songwriter-ep voorstellen.

Op naar nog meer Brusselse caféconcerten!

--

--