Dit was de vierde editie van de Week van de Belgische muziek!

VI.BE
26 min readFeb 1, 2024

Van maandag 22 tot en met zondag 28 januari vierden we en masse de vierde editie van de Week van de Belgische muziek! VI.BE bundelde opnieuw de krachten met VRT, de brede muzieksector en diverse media, om de schijnwerpers te richten op onze muziekscene. Samen hebben we georganiseerd, gedanst, gezongen en onze muziekscene laten stralen.

Het was een fantastische muzikale feestweek. En dit ging niet onopgemerkt voorbij in de pers! Tijd dus om terug te blikken op de beste momenten! Hieronder vind je een kleine greep uit alles wat verschenen is. Bekijk zeker ook onze social media feed en de hashtag #weekvandebelgischemuziek!

Wat vooraf ging…

Deze editie van ‘ De Week’ vonden Music Industry Awards (MIA’s) voor de allereerste keer plaats middenin de Week van de Belgische muziek. Extra reden tot feest dus, en daar blikten diverse media als VRT, Het Nieuwsblad, Krant van West-Vlaanderen, Het Belang van Limburg, NewsMonkey en de Gazet van Antwerpen al op vooruit met aankondigingen van nominaties, optredens en winnaars van de MIA’s.

Wie de eerste MIA in de wacht kon slepen, kregen we ook op voorhand al te horen. Bart Peeters won de Lifetime Achievement Award. En dat nieuws ontging ook VRT NWS, Het Laatste Nieuws, De Morgen, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen niet.

Op maandag 15 januari werden de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2024 bekendgemaakt door VRT. Elk jaar gaat Studio Brussel op zoek naar het strafste nieuw muzikaal talent van eigen bodem. De finalisten werden uit meer dan duizend bands en artiesten geselecteerd. Ook Dansende Beren, Knack Focus, de Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg pikten het nieuws op.

Maandag 15 januari werd ook de terugkeer van De Toots sessies in de legendarische ‘Studio Toots’ op VRT aangekondigd. Vanaf 22 januari presenteerden de grootste Belgische artiesten hun nieuwe werk, inclusief eigenzinnige covers van Belpopklassiekers. Ook Het Nieuwsblad lichtte de Toots sessies uit.

Knack Focus blikte dan weer vooruit op de Week door haar redactieleden te vragen wie volgens hen de meest ondergewaardeerde Belgische artiesten zijn.

Maar ook lokale media kondigden vol enthousiasme hun deelname aan de leukste week van het jaar aan:

Zo kondigde BRUZZ aan dat ze een hele week ‘Belgisch gaan’ met live sessies, een muziekquiz en extra aandacht voor Belgisch talent, inclusief interviews met de creatieve geesten achter de artiesten.

Ook Urgent.fm viert de Week van de Belgische muziek met speciale radioshows en playlists vol nationaal talent.

Op televisie ontkwam je niet aan de Week van de Belgische muziek. Zo kondigden Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen aan dat Bart Cannaerts in ‘De dag van vandaag’ vragen zou stellen in het kader van de Week.

Muziek van hier leefde in heel ’t land, ook Franstalig België vierde mee, o.a. RTBF zorgde voor een gevarieerd programma waarbij ze nationale artiesten in de schijnwerpers zette. Dit werd de week vooraf al aangekondigd.

De Week werd zelfs opgemerkt bij onze noorderburen. Zo focuste Top40.nl bijvoorbeeld een week lang op alle Belgische hits die ooit in de Nederlandse Top 40 stonden.

Los van aankondigingen, vonden er ook al acties plaats voor de start. De ‘Vinyl Spécial’ actie door Universal Music Belgium en Musicstation.be, in samenwerking met Swet Shop en Tout Bien, werd afgetrapt met een ‘frituurrave’ in Frituur Mayo op vrijdag 19/01, inclusief een limited flexidisk van Soeur Sourire’s “Dominique” remix door Michael Amani en kortingen op Belgische albums op Musicstation.be gedurende de hele week. Dit werd opgepikt door BRUZZ en Frontview Magazine.

En dan kon de Week écht van start gaan!

Op maandag 22 januari begon De Week van de Belgische muziek met een knal!

Ze was niet weg te denken uit nationale kranten en tijdschriften.

De Morgen zette de schijnwerpers op de grootste acties in de Week van de Belgische muziek en berichtte uitgebreid, aan de hand van een interview met collega Stijn Lemaire, over de talk van Shain Shapiro, waarvoor Stad Antwerpen de krachten bundelde met VI.BE en Trix.

De Standaard zoomde in op het feit dat de luistergewoonten van Vlamingen en Franstalige Belgen mijlenver uit elkaar liggen, volgens de jaarlijsten van Ultratop. Ook het belang van de Week van de Belgische muziek werd hierin extra duidelijk: “Zenders als NRJ of Classic21 draaien ‘hit music only’, dus alleen maar muziek die je al kent. Terwijl je in Vlaanderen een avontuurlijke zender hebt als Studio Brussel, die nieuwe artiesten kan lanceren. Dat missen wij. Daarom is de Week van de Belgische muziek, die we net achter de rug hebben, zo belangrijk. Een zender als RTBF draaide zeven dagen lang alleen muziek van eigen kweek: dat is een uitzonderlijke kans.

Verder schreef De Standaard in het begin van De Week ook over het feit dat er vaak Belgen mee aan het roer zitten in de internationale popmuziek.

HUMO ging in het kader van ‘De Week’ in gesprek Mike Naert en Kurt Overbergh, respectievelijk programmator van Het Depot en artistiek directeur van de AB, én gaf maar liefst 24 duotickets weg voor Belgische concerten − 12 in Ancienne Belgique, 12 in Het Depot.

Humo ging op de eerste dag van de Week ook op zoek naar de 75 beste Belgische songs sinds 2000.

Bruzz kwam dan weer naar buiten met een artikel over de nood aan respect én speelkansen voor lokaal talent, bijvoorbeeld in het kader van voorprogramma’s. ‘‘Een voorprogramma wordt nog te vaak als opwarmer gezien”. Collega Art Philippeth werd hierover geïnterviewd.

Maar ook de VRT NWS en verschillende radiozenders knalden mee.

VRT NWS interviewde collega Stijn over de tendens dat nieuwe artiesten minder kunnen rekenen op optredens in cafés en jeugdhuizen. We maakten van deze opportuniteit gebruikt om op te roepen deel te nemen aan Lokale Helden op 27 april 2024.

Naar aanleiding van dit artikel werd collega Stijn gebeld door De Ochtend op Radio 1.

Collega Charlotte bezocht maandagochtend Studio Brussel in de Brusselse Beurs en vertelde over de werking van VI.BE, de grootste acties in de Week van de Belgische muziek en Stoemp!, onze Brusselse caféconcerten.

Collega Charlotte werd maandagavond opgebeld door Play Nostalgie tijdens het programma Made in Belgium over ’t belang van de Week van de Belgische muziek.

Urgent.fm belde collega Charlotte op over ’t belang van de Week, de grootste acties en de Belgian Worldwide Music Awards.

En de Brussels Times interviewde collega Charlotte en blikte vooruit op de Week.

En de winnaar is…

Nog op maandag was er de bekendmaking van de winnaars van ‘De Nieuwe Lichting’ 2024. De drie winnaars, Yesnomaybe, Ise en Bwana, krijgen naast meer exposure op Studio Brussel ook professionele begeleiding van VI.BE én mogen in 2024 een voorprogramma in de Ancienne Belgique spelen.

Winnaars van De Nieuwe Lichting 2024 — Yesnomaybe, Ise en Bwana

De winnaars kregen heel wat media-aandacht, met o.a. artikels op VRT NWS en in Focus Knack, De Morgen, Dansende Beren, De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

Ouderschap in de muzieksector

Op dinsdag organiseerden VI.BE en VRT een screening + talk rond het prangende thema ouderschap in de muzieksector, in de intieme setting van de AB Club. VRT NWS belde hiervoor met Selah Sue. En ook Studio Brussel gaf aandacht aan het thema.

En als kers op de taart kreeg je alle hoogtepunten van de Week van de Belgische muziek te zien op de laatste dag van de Week op Canvas, met dank aan de aftermovie die dan in première ging. Herbekijk hem hieronder en geniet.

De Week op je radio, tv en op sociale media!

Wie deed wat op de radio? Een overzicht:

Studio Brussel

Op Studio Brussel stond Belgische muziek tijdens de Week van de Belgische muziek centraal. De zender draaide een hele week lang Belgisch vanuit de Beurs in Brussel, maakte tal van ludieke video’s op Tik Tok en Instagram, vulde een platenkast — samen met artiesten als Coely, Glints en Mickael Karkousse - die één gelukkige luisteraar op het einde van ‘De Week’ mee naar huis mocht nemen, zond live de sectorawards van De MIA’s uit én besteedde aandacht aan onze mooie muziekscene zoals o.a. voor de FUSE.

3.2 Radio 1

Radio 1 speelde de hele week lang alleen maar Belgische muziek en liet tientallen muzikanten hun favoriete Belgische muziek kiezen.

Het slotakkoord van de week van de Belgische muziek vond plaats op de dijk van Oostende, want Radio 1 luisteraars konden op zondag 28 januari heel de dag live meegenieten van de Radio 1 Belpop 100. Het Laatste Nieuws pikte dit op.

Collega Lucas op bezoek bij Radio 1 in KAAP.

Radio 2

Op Radio 2 Bene Bene hoorde je de hele week de Bene Bene 1000.

Op maandag 22/01 trakteerde Radio 2 op een acapella/beatbox-versie van Swimming in the Pool van The Radio’s in Goeiemorgen, Morgen.

MNM

MNM stuurde hun sterreporter naar De Rode Loper van De MIA’s én liet Belgische artiesten over de vloer komen bij MNM live.

Klara

Op Klara stonden talrijke programma’s volledig in het teken van muziek uit eigen land. Zo hoorde je tijdens de Week de mooiste Belgische opera’s en werd er elke dag een Belgische componist/muzikant uitgenodigd in Music Matters.

VRT 1

Op VRT 1 kregen de kijkers van Dagelijkse Kost elke dag een intiem huiskamerconcert van een Belgische topartiest terwijl Vlaanderens bekendste televisiechef in de potten roerde. Op Jeroens gastenlijst stonden onder meer Clouseau, Zimmerman en Het Zesde Metaal.

In Iedereen Beroemd — rubriek ‘Mama MIA’ keerde Laura Govaerts terug naar de kindertijd van 5 MIA-genomineerden. De 5 artiesten die verrast werden door Laura waren: Gustaph, DAAN, Compact Disk Dummies, Aaron Blommaert en Isolde Lasoen.

En uiteraard was er de liveshow van de MIA’s op woensdag 24 januari, hierover hieronder meer!

VRT Canvas

De eerste dag van De Week was ook de start voor ook een nieuwe reeks Toots Sessies plaats in de legendarische Toots-studio aan de Reyerslaan. Het Zesde Metaal speelde de sessies van VRT CANVAS op gang. Nadien volgen nog negen andere bands en artiesten waaronder Loverman, Pommelien Thijs, Mayorga en The Bony King of Nowhere.

Verder kon je op Canvas ook kijken naar heruitzendingen van Belpop. En zoals hierboven vermeld zonden ze ook de aftermovie van de Week van de Belgische muziek uit in première.

Willy

Niet enkel VRT deed mee, ook Willy speelde Belgische muziek van vroeger en nu en gaf extra aandacht voor De Beloftes van Willy. Verder hoorde je op vrijdag 26 januari de allereerste editie van de Belrock 100.

Daarnaast bundelden zede krachten met Het Depot voor hun High Voltage party op zaterdag 27 januari.

Play Nostalgie

Play Nostalgie organiseerde in het kader van ‘De Week’ een showcase van niemand minder dan Axelle Red.

https://www.instagram.com/p/C2lIybQtxmS/

De zender speelde elke dag van ‘de Week’ een uur lang non-stop Belgische muziek, telkens tussen 9u en 10u, onder de noemer “Simply the best Belgisch”.

Van maandag tot donderdag focuste Larissa (Roose) in ‘Made in Belgium’ iedere avond tussen 19 en 21u samen met Nostalgie Belgique op muziek aan beide kanten van de taalgrens. Larissa stelde bij hen 5 Vlaamse artiesten voor, Jean-Marie de Bol, stelde er 4 voor bij ons.

Op zaterdag 27/1 was Milo Meskens te gast in Liesa & Larissa Live (9–11u). Zie ook z’n passage op de instagrampagina van Play Nostalgie.

De Playlist (9–11u) op zondag 28/01 ontving Belgische artiesten als gast: Sabien Tiels en Johan Verminnen.

BRUZZ

Bruzz legde de hele week lang de nadruk op de huidige generatie Belgische afro-artiesten en -stijlen, met livesessies, artikels en nog veel meer.

Verder nodigden ze een week lang Belgische artiesten en sectorspelers uit. Zo deden ze onder meer interviews met programmatrice Joyce Jenny Loir van AB, Aili, STACE en Zonmai.

Urgent.fm

Urgent.fm vulde hun uitzendschema met Belgische muziek tijdens ‘De Week’ én interviewde mensen actief in de Gentse muziekscene op het Feest van de Gentse muziekscene.

Humo

Samen met de Ancienne Belgique en Het Depot stuurde Humo je naar 24 Belgische optredens in 2024 die u niet mag missen.

De Standaard

In de Week van de Belgische muziek kon je dankzij De Standaard testen hoeveel je wist over de vaderlandse scene en haar link met het buitenland.

RTBF

Maar ook aan de andere kant van de taalgrens gebeurde er van alles tijdens la Semaine de la musique belge op RTBF. Zowel op alle radio als met live-uitzendingen en speciale uitzendingen, helemaal toegewijd aan Belgische muziek.

Zo was er een live-uitzending op La Première vanuit de Botanique op zaterdag 27 januari.

Herbekijk de Nuit de la Musique belge, live vanuit la Ferme du Biéreau, hier op RTBF.

Luminous Dash

En ook online werd gretig meegedaan. Luminous Dash gebruikte de Week van de Belgische muziek om hun rubriek Plonsjes opnieuw van onder ‘t stof te halen, de playlist te voorzien van enkele lokale bijdrages en zo onze eigen kweek wat in de schijnwerpers te zetten.

Awards, awards, awards

Belgian Worldwide Music Awards

Op maandag 22 januari vonden de eerste Belgian Worldwide Music Awards plaats. De Belgische ‘worldwide music’-sector vierde er de diversiteit en de dynamiek van de muziekscene. VI.BE werd bekroond in de categorie ‘Opmerkelijk initiatief pers/promo’.

Collega Lize Colson ging hierover in gesprek op het VRT Laat journaal van 22 januari.

Radio 1 en Klara belichtten de winnaars en Het Nieuwsblad en Bruzz schreven over de awardshow.

Ook in de Franstalige media, van RTBF, RTL, BX1 tot Larssen ging de avond niet onopgemerkt voorbij.

De MIA’s

Middenin de Week werden de MIA’s uitgereik. Een primeur! Eén dag voor de awardshow officieel van start ging, werd de MIA voor ‘Sector Lifetime Achievement Award’ al overhandigd aan ICP Recording Studios. Met deze award brachten de VRT en VI.BE hulde aan de studio omdat ze een grote bijdrage levert aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Het nieuws werd onder meer opgepikt door VRT NWS, Radio 1, Het Nieuwsblad en Bruzz.

En toen gingen de MIA’s officieel van start …

Nog voor de awardshow echt begon, werden de Sectorawards uitgereikt tijdens een live-uitzending van Studio Brussel vanuit het Sportpaleis. Brihang, Tamino & Angèle, Charlotte Adigéry & Bolis Popul, Maarten Devoldere, Tom Pintens, Jasper Maekelberg en ICP Recording Studio’s mochten een beeldje mee naar huis nemen.

Heel veel media berichten over de awardsshow en de MIA-winnaars. Onder meer De Standaard, De Morgen, VRT NWS, Studio Brussel, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en HUMO berichtten over de avond.

MIA’s — © Lucinde Wahlen

Pommelien Thijs werd de grote winnaar van de avond en sleepte maar liefst vijf MIA’s in de wacht. Zowel De Morgen als VRT NWS, De Standaard, Focus Knack en Het Nieuwsblad schreven hierover.

Maar ook lokale media als BRUZZ, De Gazet van Antwerpen, TV-Oost, Rob TV, … berichtten uitvoerig over de MIA’s.

https://kw.be/de-padi-show/brihang-en-maarten-devolder-enige-west-vlaamse-winnaars-op-de-mias-pommelien-thijs-wint-vijf-awards/

Flanders Folk Awards

Op zaterdag werden de winnaars van de 4e editie van de Flanders Folk Awards in een volle AB Club bekendgemaakt. Naragonia, Toasaves, Hella en Marc Vandemoortele vielen in de prijzen. De avond werd uitvoerig beschreven in De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook Klara belichtte het topic.

5. Acties over héél het land

Feest van de Gentse Muziekscene

Ook in Gent werd De Week uitvoerig gevierd. Bij Ha Concerts op de Kouter kwamen maandagavond 22 januari liefst vierhonderd mensen uit de Gentse muziekwereld samen om nieuwe samenwerkingen te smeden. Het Nieuwsblad schreef er een artikel over.

Inspiratiedag voor artiesten: Klankbad

Op zaterdag zwaaide de Trix dan weer haar deuren open voor KLANKBLAD. Artiesten mochten zich onderdompelen in de alles wat met muziek te maken heeft. Ze konden er onder meer advies krijgen van professionals en genieten van live shows. De Gazet van Antwerpen schreef erover.

Voor drum and base fans: 15 YEARS RAMPAGE

Het grootste drum-’n-bass- en dubstepfestival ter wereld viert zijn 15e verjaardag, en dat vierden ze met een pop-up in De Studio en een album release show van Murdock. Het Nieuwsblad schreef er een artikel over.

Ook de regionale radiozenders deden mee

Zo vierden ze in Roeselare de Week van de Belgische muziek met Radio Villa Roslar en een concert door Jasper Steverlinck bij De Spil.

En ook de huisradio van De Studio, We Are Various, ging hard tijdens de Week van de Belgische muziek. Ze draaiden een hele week Belgisch met focus op Belgische underground muziek. Van jazz tot techno en van dub tot punk.

Concerten overal

Van concertzaal tot café en muziekwinkel, de strafste Belgische artiesten spelen overal! Een overzicht.

Zo traden Belgische bands op in De Gam voor de Week van de Belgische muziek. Twee dagen lang vonden er optredens plaats in Rumst en Boom, van onder andere Caspar Auwekerken en Mooneye. Het Nieuwsblad en De Gazet van Antwerpen schreven hierover.

Stefaan Degand z’n eindexamen als maestro Degand vond plaats in de Week van de Belgische muziek, in Bozar. Humo tipte dit concert.

Ook artiesten knalden mee

Chibi Ichigo stelde haar album op een wel heel originele manier voor tijdens ‘De Week’…in bed. De Morgen ging met haar in gesprek over haar gezondheid, haar zelfbeeld en haar nieuwe plaat.

En Vitja Pauwels releaste zijn album, Early Life Forms, middenin de Week van de Belgische muziek. Het album is een concertopname uit 2022 met niemand minder dan Marc Ribot, de man die de gitaarsound bepaalde bij Tom Waits, Marianne Faithfull en in de cirkel rond John Zorn. Onder meer Klara en Brugge Express schreven over de release.

Verder releasten ook artiesten als Rapper Qwisto en rockband Beyond The Labyrinth nieuwe muziek tijdens De Week.

Festivals blikten vooruit op de festivalzomer

Tijdens de Week van de Belgische muziek werden er ook verschillende festival line-ups aangekondigd. Onder meer Rock Werchter, Rock Herk en Cactus Festival pronkten met heel wat Belgische namen:

  • Rock Werchter: BLUAI, Whispering Sons, Brutus, Glints, Loverman, Equal Idiots, J. Bernardt, Peuk, Isaac Roux, Eefje de Visser

Bekijk hier hoe StuBru het goede nieuws deelde met BLUAI!

  • Rock Herk: Brutus, Millionaire, LeBlanc, Goose, Whispering Sons, Herman Brusselmans

Rock Herk viert feest dit jaar. Voor hun 40e editie losten ze tijdens de Week van de Belgische muziek elke dag één Belgische band.

  • Little Waves Festival: Ão, Tsar B, Dushime, Niels Orens
  • Cactusfestival: Brihang, Compact Disk Dummies, Het Zesde Metaal
  • Blues Peer: The Seatsniffers, Admiral Freebee, BLUAI
  • Ik Zie U Graag Festival (Breda): Novastar, Whispering Sons, Stef Kamil Carlens, Hooverphonic, The Bony King Of Nowhere, Dijf Sanders, Douglas Firs

In platenwinkels en op streamingplatformen

Ook in platenwinkels over heel ’t land en op streamingplatformen stond muziek van hier centraal. Grote kans dat je in je lokale muziekwinkels tijdens de Week bijvoorbeeld meteen op Belgische albums stuitte, trots uitgestald in de etalage of prominent op een centrale plek in de winkel mét hartjessticker.

En ook Spotify en Apple Music gingen all out met afspeellijsten op maat.

Spotify zette Belgische artiesten in de spotlight met een take-over van de playlists Made In Belgium, Indie Goesting en Rap Belge en tal van acties op het platform en de SpotifyBE socials!

Merci om mee te vieren!

--

--