Dit was de Week van de Belgische muziek 2022

VI.BE
13 min readFeb 10, 2022

Van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari was er voor de tweede keer de Week van de Belgische muziek, georganiseerd door VI.BE en VRT, diverse andere media en heel wat spelers uit de ruime muzieksector.

Op radio en tv, in lokale muziekwinkels, concertzalen en clubs tot in scholen, cultuur- en gemeenschapscentra, jeugdhuizen en bibliotheken tot zelfs op de lokale markt: muziek van bij ons was overal.

Een persoverzicht van de schoonste week van ’t jaar! Hieronder vind je een kleine greep uit alles wat verschenen is.

Check zeker ook onze social media-feed en onze hashtag #weekvandebelgischemuziek!

Media

Nog voor de Week van de Belgische muziek officieel begonnen was, doken de eerste artikels op in de media. Zo kondigde Kortrijk trots aan gaststad te zijn voor Studio Brussel tijdens deze nieuwe Week van de Belgische muziek.

Selah Sue schoof op donderdag 27 januari aan tafel bij De Afspraak. Ze sprak daar openlijk over het belang van de aankomende Week van de Belgische muziek: de sector blijft het moeilijk hebben. Herbekijken kan hier vanaf minuut 23.

Bruzz opende dan weer vroegtijdig de stemming voor hun Week van de Belgische hiphop in het kader van het project.

Ook heel wat andere media, kranten, online blogs en magazines kondigden de terugkeer van de Week van de Belgische muziek aan.

Ook in de Zevende Dag kon het thema niet ontbreken vlak voor de start voor de Week van de Belgische muziek. Te zien vanaf minuut 45, met aansluitend een optreden van Kids With Buns.

Maandag waren we écht vertrokken.

De Week van de Belgische muziek op radio en tv

Muziek van bij ons was een hele week overal. Een week lang kon je jezelf aan je tv of radio kluisteren voor de beste Belgische muziek, in de kijker gezet door tal van radio- en tv programma’s.

Alle VRT-netten richtten op allerlei mogelijke manier de spotlights op muzikanten van eigen kweek. Zo kreeg Dagelijkse Kost op Eén een week lang bezoek van opmerkelijke gasten: Willy Sommers, blackwave., Mauro, Selah Sue en Compact Disk Dummies zorgden voor een muzikaal intermezzo tussen de potten en pannen van Jeroen Meus.

Ook bij de allerkleinsten leefde de Week van de Belgische muziek. Zo blijkt ook uit deze repo van Karrewiet op Ketnet.

Radio 1 focuste een hele week lang op Belpop Helden en telde af naar de Belpop 100. Het Zesde Metaal, The Haunted Youth, Sylvie Kreusch, Yong Yello en Admiral Freebee brachten elk een ode aan hun Belpopheld.

Ook Radio 2 was aan boord met hun Bene Bene 1000 en heel wat muzikale gasten.

Studio Brussel resideerde een hele week in Kortrijk voor een speciale uitzending van #ikluisterbelgisch met heel wat muzikale gasten.

Op maandag 31 januari kende De Nieuwe Lichting 2022 haar ontknoping live tijdens de Week van de Belgische muziek. Uit de honderden inschrijvingen via VI.BE platform kozen de jury en de luisteraars BLUAI, ILA en Shaka Shams tot winnaar.

Ook op Klara stond de focus op Belgische muziek. Luisteraars konden kennismaken met De Twintigers en in tal van programma’s kwamen Belgische artiesten langs.

VRT NU had een speciaal aanbod aan documentaires en muzikale reeksen.

Ook NRJ deed mee, en gaf tijdens de Week van de Belgische Muziek jong Belgisch talent een platform en gaf een kijkje achter de schermen met gasten uit de muziekwereld. Ook VI.BE woordvoerster Charlotte Lootens mocht achter de micro schuiven en was op maandag 31 januari een uur te gast over het waarom van de Week, over VI.BE en heel wat toffe acties.

Willy draaide 7 dagen lang 24u per dag Belgische platen en kreeg heel wat Belgische artiesten over de vloer voor heerlijke livesessies.

Op maandag belde presentatrice Elien D’Hooghe met Charlotte van VI.BE voor een babbel over alles wat er te gebeuren stond in de Week van de Belgische muziek.

QMusic zette Belgische hiphop en R&b in de spotlights op Q-DOWNTOWN

MNM zette muziek van bij ons in de kijker en ging zo op zoek naar de Bravo België top100, waarbij de luisteraars ‘Formidable’ van Stromae op 1 stemden.

Nostalgie ging op VI.BE platform op zoek naar Belgische artiesten die live on air hun feelgoodclassic uit de Classics Top 2022 mochten komen coveren.

Op maandag ging Charlotte van VI.BE op bezoek in de studio om de Week van de Belgische muziek te duiden.

We Are Various, Urgent.fm, Villa Bota, Radio Scorpio, Kiosk Radio en Villa Bota maakten speciale radio-uitzendingen met (uitsluitend) Belgische muziek.

Charlotte van VI.BE was ook te gast bij Urgent over de vele acties in de Week, de (Don’t) mind the future talks, de Flanders folk awards en waarom de Week van de Belgische muziek broodnodig is.

Op Canvas waren er onder meer extra Toots Sessies van Kids With Buns, Black Flower, Admiral Freebee en Selah Sue.

Op zondagavond sloten we de Week af met een bundeling van de schoonste momenten, gebundeld in een aftermovie op Canvas.

Ook in lokale muziekwinkels en op de streamingplatformen werd Belgische muziek in de kijker gezet.

Belgische releases kregen het herkenbare label opgeplakt en spronge zo meteen in het oog. Wie de Spotify app opende tussen 31 januari en 6 februari botste meteen op de banner van de Week van de Belgische muziek, die verwees naar ‘Made In Belgium’-playlist die werd omgedoopt tot ‘Week van de Belgische muziek’. Ook Apple Music zorgde voor een aangepaste playlist.

Diversiteit aan genres werd gevierd

Tijdens de Week van de Belgische muziek vieren we alle muziek die ons land rijk is. Het uitgelezen moment dus om over de grenzen van genres heen te gaan.

Wie op maandag 31 januari de metro nam in Brussel, deed dat op de tonen van de beste Belgische wereldmuziek, dankzij Belgian World Music Network.

Op woensdag werden de tweede Flanders Folk Awards uitgereikt: een online awardshow die Vlaams folktalent in de bloemetjes zet. The winners are…

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari waren er de halve finales van de Nekka wedstrijd, waar Nederlandstalige artiesten streden voor een plekje op het podium van de Nekka nacht.

https://kw.be/de-padi-show/yentl-uit-brugge-mag-deelnemen-aan-finale-nekka-wedstrijd-in-antwerpen

Belgische muziek werd over de gewest- én landsgrenzen heen gevierd

Nieuw dit jaar is dat het project over héél het land leefde. In Wallonië trok RTBF de ‘Belgian Music Week’. Heel wat zenders deden zo een hele week mee.

Niet alleen in ons eigen land werden acties ondernomen om muziek van eigen bodem te laten shinen. Dankzij De Brakke Grond in Amsterdam leefde de Week van de Belgische muziek ook bij onze Noorderburen.

In Dubai was er op zaterdag een Belgische focus op de World Expo 2020. Koning Filip en koningin Mathilde brachten een bezoek en enkele Belgische artiesten traden er op.

Noodkreet vanuit concert- en nightlifesector

De Week van de Belgische muziek draait helemaal rond liefde voor muziek én livemuziek. Dat laatste heeft het publiek al een hele tijd niet normaal kunnen beleven, en daarom greep de concert- en nightlifesector de Week van de Belgische muziek als moment om een noodkreet te slaan. Meer dan 100 spelers uit de sector onderschreven een open brief.

Ook de nightlifesector kreeg een platform op de laatste dag van de Week in de Zevende Dag. Steven van Fuse vroeg in naam van de sector dringend perspectief.

(Don’t) Mind The Future talks

OLT Rivierenhof, Trix, Het Depot en VI.BE organiseerden 4 online talks, gesprekken over de toekomst van de muzieksector. Vier dagen, vier gesprekken, vier thema’s, die nu ook te herbeluisteren zijn in een podcastreeks.

Mike Naert van Het Depot had het in de Wereld van Sofie over de nakende braindrain in de sector, één van de onderwerpen van de talks.

Ook heel wat andere media gingen heel wat media dieper in op de onderwerpen:

Herbeluister de talks integraal:

Concertzalen en clubs

Van ’t zeetje tot de Kempense velden: tijdens de Week van de Belgische muziek zetten concertzalen en clubs hun talent in de vitrine. Van podcasts tot straffe Belgen op het podium, je vond het allemaal in je favoriete club of concertzaal. Een kleine greep uit enkele acties die in de pers verschenen.

Ancienne Belgique lanceerde in de week o.a. een nieuwe aflevering van hun podcast Guestlist.

Dankzij N9 weerklonk er Belgische muziek op de donderdagmarkt in Eeklo

Muziekodroom kondigde z’n nieuwe residents aan en dat ging niet onopgemerkt voorbij.

In de Handelsbeurs stond een optreden van Lieven Tavernier gepland.

Cultuur- en gemeenschapscentra, maar ook jeugdhuizen en bibliotheken bundelden de krachten

Onder impuls van cult! zetten ook meer dan 25 cultuur- en gemeenschapscentra zich in voor de Belgische muziek, met hitlijsten, playlists, livemuziek en meer.

De acties en het engagement zijn eindeloos. Neem zeker een kijkje via de tag #weekvandebelgischemuziek, die meer dan 5.000 keer gebruikt werd!

Wat een prachtige week! In naam van de Belgische muziek: bedankt!

--

--