LOKALE HELDEN 2022 IN DE PERS

VI.BE
7 min readMay 5, 2022

--

Zaterdag 30 april 2022 was ’t zover: de vijfde editie van Lokale Helden! Meer dan 800 artiesten gaven het beste van zichzelf op podia bij hen in de buurt en kregen zo eindelijk ’t applaus waar ze al zo lang op moesten wachten. In zo’n 120 Vlaamse gemeenten en steden bundelden enthousiaste organisatoren — jeugd- en cultuurdiensten, clubs, kroegen, jeugdhuizen en vele andere initiatiefnemers — de krachten voor lokaal muzikaal talent. Lokale Helden maakt zo haar imago als grootste muziekfeest van Vlaanderen en Brussel opnieuw helemaal waar.

Hieronder vind je een kleine greep uit het persoverzicht van een prachtige dag voor lokaal muzikaal talent!

Check zeker ook onze bijlage bij De Standaard en onze sociale media-feed met de hashtag #lokalehelden die op 30 april en de dagen nadien bijna niet bij te houden viel.

NATIONALE MEDIA

De Morgen wijdde een prachtig stuk aan Lokale Helden. In een uitgebreid artikel schenen ze hun licht op de leukste locaties en concepten.

Onze collega Jan Pauly riep in een interview in De Standaard op om uit het kot te komen: ‘Jonge bands hebben applaus nodig om te groeien’. Een oproep die massaal werd gevolgd door de duizenden bezoekers.

Onze lokale held en projectcoördinator Jeroen Ackerman mocht het dan weer gaan uitleggen bij Bene Bene op Radio 2. Herbeluister hier het interview met Vanessa Vanhove.

Ook Flo Windey belde in de dagen vooraf met de organisatoren van Lokale Helden Diest en Izegem. Op zaterdag 30 april zelf ging Studio Brussel all in. Ze maakten een Lokale Helden special met enkel Belgische muziek en stuurden twee vliegende reporters naar de zotste Lokale Helden locaties. Eén van de stops bracht hen bijvoorbeeld tot in JH Onder De Toren in Londerzeel.

Presentatoren Rik De Bruycker en Pien Lefranc praatten de uitzending aaneen vanop de MIA’s, want jawel: op zaterdag 30 april kon je niet enkel lokaal talent ontdekken, ’s avonds kwam je te weten welke muzikale helden op nationale televisie met een MIA aan de haal gingen. Collega Stijn Lemaire passeerde en vertelde vol enthousiasme over deze absolute hoogdag der hoogdagen.

Metro lichtte Lokale Helden uit bij hun UITTIPS voor ’t weekend. En ook blogs zetten hun favoriete lokale helden op een rijtje:

UiTX riep op hun Instagram-pagina op om de lokale artiest uit de buurt een oorverdovend applaus te geven. Bovendien stelden ze in een uitgelicht artikel nog meer Lokale Helden-evenementen in de kijker.

De muziekblog Luminous Dash maakte hun lokale aanhang warm voor Tournée Musicale, een kroegentocht langs de fijnste Gentse muziekkroegen:

REGIONALE MEDIA

Ook de regionale pers haalde dit jaar hun pen boven. Een greep uit de persverschijningen …

Lokale Helden in Antwerpen

Voor een van de hoogtepunten van Lokale Helden moest je in Borgerhout en Noord-Antwerpen zijn, waar het Filmhuis Klappei samen met drie cafés maar liefst twintig artiesten op een podium zette. Een van die straffe artiesten was Sound Track-laureaat Porcelain id, die met hun breekbare nummers nog heel wat harten zal veroveren. De unieke samenwerking werd door Gazet van Antwerpen mooi geportretteerd.

Ook de Lokale Helden-evenementen in de Rupelstreek trokken de aandacht van de regionale journalisten. Het Nieuwsblad schreef zo een stukje over de jamsessie met straffe visuals in De Steiger in Boom.

Fervente lezers van De Zondag konden al op 24 april iets lezen over de Lintse muzikale helden, zoals Sound Track laureaat Meltheads:

TV Mortsel trok met een cameraploeg naar ‘t JOC en maakten een luchtige reportage:

Lokale Helden in Brussel

Bruisend Brussel, ook tijdens Lokale Helden. BRUZZ maakte ook dit jaar plaats vrij in hun papieren magazine om de verschillende evenementen uit te lichten:

BRUZZ

Het Nieuwsblad bundelde verschillende concerten in een compact artikel:

Lokale Helden in Limburg

TV Limburg ging langs in De Serre voor een leuke reportage over Eigen Teelt, een nieuw evenement in het leven geroepen voor Lokale Helden door studenten muziekmanagement van PXL-Music in Hasselt. Laat je hieronder meeslepen door het videoverslag:

In Sint-Truiden mochten de Truiense producers zelf aan de slag met een vinyl. Het Laatste Nieuws gaf in de aanloop van het evenement het evenement nog wat exposure:

Muziek in een eeuwenoude kapel? In Riemst palmde een viertal artiesten de heilige locatie in onder het goedkeurende oog van een reporter van Het Belang van Limburg. Haar verslag kan je hieronder doornemen:

Lokale Helden in Oost-Vlaanderen

De Gentse radio Urgent.fm wijdde op 13/04 een deel van de wekelijkse uitzending van Tumult.fm vrij aan ‘Lokale Held zoekt expert’ in de Handelsbeurs. Herbeluisteren kan je hier! Op maandag 25/04 tipten ze er op los:

Ook in Wetteren weergalmden overal lokale deuntjes. Het Laatste Nieuws trok erop uit en maakte zelfs een leuk videoverslagje:

Nog zo’n uniek concept dat de aandacht van de lokale pers trok was dat van Oudenaarde. Handelaars maakten hun etalage vrij voor straffe muzikanten van eigen bodem. De organisatoren mochten voordien uitgebreid hun verhaal doen in Het Nieuwsblad:

En in Waarschoot kon je lokaal talent gaan spotten in de tuin van ’t cultureel centrum en in Zelzate bundelden de culturele raad, de jeugddienst, Uit de Marge en de bibliotheek van Zelzate voor de vierde keer de krachten.

Lokale Helden in Vlaams-Brabant

In Sint-Pieters-Leeuw opende het OverKophuis voor het eerst de deuren en deden dat met een knaller van een Lokale Helden-event. Het Nieuwsblad ging ter plekke en kwam met volgende verslag terug:

In Machelen niet één, maar twee dagen Lokale Helden. De dubbele portie talent uit eigen streek ging niet onopgemerkt voorbij! Het Laatste Nieuws kwam langs en maakte een fijn sfeerverslag:

Lokale Helden in West-Vlaanderen

Kortrijk Weide werd zaterdag 30 april overgenomen door lokale organisaties en lokaal talent. Het ambitieuze event lokte niet alleen heel wat publiek naar het Nelson Mandelaplein, maar ook de regionale zender Focus-WTV. Zij maakten een bondig verslag voor de nieuwsuitzending.

De Krant van West-Vlaanderen haalde voor heel wat Lokale Helden events in de provincie hun pen boven, zo ook over Art’Iz in Izegem. De winnaars van de Lotto-cheque namen in het kader van Lokale Helden eenmalig hun intrek in het oude goederenstation. De voorbeschouwing verscheen in de krant:

In Roeselare ging het er iets gemoedelijker aan toe dankzij de huiskamerconcerten van Villa Roslar. Het concept werd onder meer opgepikt door Het Laatste Nieuws:

Lokale Helden 2022 is officieel a wrap! En niet vergeten: #supportyourlocalscene!

--

--