Week van de Belgische muziek in de pers

VI.BE
13 min readFeb 18, 2021

Van maandag 8 tot en met zondag 14 februari verklaarden VI.BE en VRT, samen met heel wat spelers uit de brede muzieksector én diverse andere media, hun liefde aan de Belgische muziek. Muziek van eigen bodem werd extra in de spotlights gezet om de muzieksector een hart onder de riem te steken.

En met succes want de Week van de Belgische muziek haalde gigantisch veel de pers. Hieronder vind je een kleine greep uit alles wat verschenen is.

Check zeker ook onze social media-feed en onze hashtag #weekvandebelgischemuziek!

Nationale media

Nog voor de Week van de Belgische muziek begon, werd onze Jan Pauly zaterdagochtend al opgebeld door Radio 1.

Maar maandag vlogen we er pas écht in.

Een hoop kranten en magazine gaven on- en offline aandacht aan de Week van de Belgische muziek.

Dinsdagavond hingen we aan Wim De Vilders lippen. Hij lichtte een tipje van de sluier van wat er die week allemaal te gebeuren stond. Herbekijk Het Journaal van 19u.

Bron: VRT Journaal — 09/02/21

Cartoonist Kim vatte voor Apache de Week samen in een cartoon.

Zelfs bij onze noorderburen ging het initiatief niet onopgemerkt voorbij.

Canvas sloot de week in schoonheid af met een special van De Toots Sessies en de premiére van de aftermovie van de volledige Week van de Belgische muziek. Bekijk hem hieronder of scroll rustig verder, want er bougeeerde nog veel meer.

Aftermovie de Week van de Belgische muziek

Radio en televisie

Alle VRT-netten richtten op allerlei mogelijke manier de spotlights op muzikanten van eigen kweek. Zo kreeg Dagelijkse Kost op Eén een week lang virtueel bezoek van opmerkelijke gasten: Sioen, Portland, Frank Vander linden, Bazart en Dana Winner zorgden voor een muzikaal intermezzo tussen de potten en pannen van Jeroen Meus. Herbekijk nog tot 16 maart de weekcompilatie via VRT NU.

Daarnaast zond Eén ook twee shows uit waarin artiesten een duet aangingen met elkaar. Heel wat verrassende combo’s brachten felgesmaakte versies van (elkaars) nummers.

© VRT

De liefde voor Belgische muziek wordt er bij velen met de paplepel ingegoten. Karrewiet vroeg aan enkele jonge muziekfans naar wie zij het liefst luisteren.

Radio 1 stuurde een hele week extra veel Belgische muziek de ether in. Sam Bettens, Tsar B, Kommil Foo, Naima Joris, Absynthe Minded, Marble Sounds, Stef Kamil Carlens en Meskerem Mees brachten prachtige odes aan hun belpophelden. De week werd in schoonheid afgesloten met de Belpop 100 en een Belpop Party.

© Radio 1

Ook Radio 2 had heel wat in petto.

Studio Brussel gaf elke dag vrij spel aan een andere selector. Coely, Balthazar, Colin H. van Eeckhout (Amenra) Zwangere Guy en Soulwax draaiden hun favoriete Belgische platen én namen opkomende artiesten mee voor livesessies.

© Studio Brussel

Bij MNM konden de luisteraar hun favoriete Belgische schijven horen in de Bravo België Top100. Maar niet alleen de gevestigde waarden kwamen aan bod. Onder andere MNM Rising Star RAPHA ging langs voor een liveversie van haar nummer 1.

© MNM

Bij Klara focusten ze zich in heel wat programma’s op Belgische muziek.

Qmusic zette een muzikale ketting van covers in gang die begon met The Starlings en werd afgesloten door Stan Van Samang. Joe schonk van 8 tot 14 februari aandacht aan muziek uit de seventies. In de 70’s aftershow zetten Joe-dj’s Heidi en Jan elke dag een andere Belgische artiest of groep in de kijker die populair was in de jaren ’70.

© Qmusic

Willy ging een week lang 100% Belgisch en draaide alleen maar parels van eigen bodem! De zender sloeg via VI.BE platform ook 35 (!) beloftevolle artiesten aan de haak.

Nostalgie daagde enkele artiesten uit om een een Belpop-classic te coveren.

NRJ bezorgde drie luisteraars de valentijn van hun leven. Blanche, Noémie Wolfs en Milo Meskens gaven privéconcerten in lege concertzalen.

Verder was ook MENT TV helemaal mee. Bovendien nodigde de zender VI.BE’s communicatieverantwoordelijke Charlotte Lootens uit om een woordje uitleg te geven over de Week en de veiling BidForLIVE2020.

© MENT

BRUZZ legde de focus op Belgische hiphop en lichtte Brusselse talenten uit met livesessies.

Quindo, We Are Various, Urgent.fm en Villa Bota maakten speciale radio-uitzendingen met (uitsluitend) Belgische muziek.

De muziekwinkels en streamingplatformen konden natuurlijk niet ontbreken…

… en zetten Belgische platen volop in de schijnwerpers. In platenzaken sprongen de Belgische releases meteen in het oog door een sticker met het logo van de Week terwijl op Spotify van 26/1 t.e.m. 14/2 de ‘Made In Belgium’-playlist werd omgedoopt tot ‘Week van de Belgische muziek’.

Over genres en grenzen heen

Flanders Folk Awards

De allereerste Flanders Folk Awards vonden plaats tijdens de Week van de Belgische muziek. Maarten van de band Spilar sprak erover in De zevende dag.

© VRT

Deze eerste editie haalde ook meteen Het Journaal Laat.

Bron: VRT Journaal Laat — 11/02/21

En de winnaars zijn…

#UnitedWeJazz

De Belgische jazzsector stak de koppen bij elkaar en hield op de Facebookpagina Jazz.be een heuse jazzmarathon.

Belgian World Music Network Night

Op maandag 8 februari weerklonk er enkel Belgische wereldmuziek in alle Brusselse metrostations. De perfecte opwarmer voor de Belgian World Music Night die ’s avonds via YouTube en Facebook gestreamd werd.

Op BRUZZ speelden de dj’s die geselecteerd waren voor de Belgian World Music Network Night een liveset.

Herbekijk de volledige show hieronder.

© BWMN

Clubs en concertzalen

Van ’t zeetje tot de Kempense velden: tijdens de Week van de Belgische muziek organiseerden concertzalen en clubs overal ter lande acties: ze doken in hun concertarchief, boden livestreams aan of staken hun gebouw voor de gelegenheid in een Belgisch jasje.

Ancienne Belgique presenteerde ‘Bloom Town’ en ‘Homegrown’.

De Casino zorgde voor Belgische muziek in de winkelstraat.

Bron: Het Laatste Nieuw, Waasland — 09/02/21

Botanique liet ons genieten van livestreams van Meyy, David Numwami, Yellowstraps en Mathilde Fernandez.

© Botanique

In N9 in Eeklo organiseerden ze dan weer een in-game livestream concert en in Gent sloegen verschillende culturele spelers de handen in elkaar voor Sound of Ghent.

(Don’t) Mind The Future — talks

OLT Rivierenhof, Trix, Het Depot en VI.BE organiseerden vijf online talks, gesprekken over de toekomst van de muzieksector.

Herman Schueremans was er te gast en vertelde dat hij nog steeds hoopt op volle capaciteit en zelfs bereid is om Rock Werchter daarvoor uit te stellen.

Bron: De Standaard — 10/02/21

Jan Van Esbroeck had het in één van de talks over de geringe hoop die hij koestert op de komst van internationale sterren in 2021.

Alle talks kan je trouwens integraal herbeluisteren via Spotify.

Cultuur- en gemeenschapscentra, maar ook jeugdhuizen en bibliotheken bundelden de krachten

cult! en Formaat riepen op om in cultuur- en jeugdhuizen extra aandacht te schenken aan Belgische muziek.

Bron: Het Laatste Nieuw, Brabant-Hageland — 09/02/21
Bron: Gazet van Antwerpen, Mechelen-Waa— 04/02/21

Bibliotheken zetten op allerlei manieren Belgische artiesten in de bloemetjes. Sommigen gingen daarvoor een samenwerking aan met een cultuurcentrum, anderen zetten iets op touw met andere bibliotheken.

Bron: Het Laatste Nieuws — 08/02/21

Scholen en academies toonden hun hart voor de Belgische muziek

Ook solidariteitsfonds LIVE2020 ondernam actie

Het fonds geeft financiële ondersteuning aan mensen werkzaam in de livemuzieksector die het de afgelopen maanden hard te verduren kregen.

Lights for Live

Dankzij de actie Lights for Live raakte het Sportpaleis voor de eerste keer in 2021 uitverkocht. De opbrengst werd geschonken aan LIVE2020.
De beelden werden in alle kranten gepubliceerd, en op alle televisie- en radiozenders besproken.

Het VTM Nieuws en VRT NWS gingen er langs.

Bron: VTM Nieuws — 14/02/21

Bid For Live

LIVE2020 zette in samenwerking met veilingshuis Bernaerts een grote muzikale veiling op poten die maar liefst €129.040 opbracht!

Gazet van Antwerpen — 16/02/21

Massale ode aan de Belgische muziek op valentijn

Om deze schone week af te sluiten, riep VI.BE iedereen met een hart voor muziek op om om 17u stipt op zijn/haar/hun stoep, uit het raam of in de voortuin een ode te brengen.

De liefde klonk luid! Herbeleef het prachtige moment met deze compilatie.

Bron: Het Laatste Nieuw, Gent-Eeklo — 15/02/21
Bron: Gazet van Antwerpen, Kempen — 15/02/21

De filmpjes zijn eindeloos. Neem zeker een kijkje via de tag #weekvandebelgischemuziek, die meer dan 5.000 keer gebruikt werd!

’t Was een schone week! In naam van de Belgische muziek: bedankt!

--

--